Author profile picture

Gastbijdrage van Georgios Metaxas, Ambianti

Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de TU/e en het Van Abbemuseum: beide jubilarissen dit jaar. Om dit te vieren, hebben deze wereldwijd gerenommeerde instituten elkaar dit jaar tijdens gevonden GLOW en koppelen zij, met de hulp van de intelligente lichttechnologie van Ambianti, op bijzondere wijze wetenschap aan kunst.

Het thema van de combinatie tussen kunst en technologie komt prominent terug in de werken van een van de meest invloedrijke avant-garde kunstenaren van de twintigste eeuw, László Moholy-Nagy (1895- 1946). Geboren in Oostenrijk-Hongarije, was Moholy-Nagy een van de eerste kunstenaars die begonnen te experimenteren met technologie. Zijn ideeën werden uitgedrukt in “Licht-Raum Modulator”, een kinetische sculptuur met geometrische vormen van metaal en glas bevestigd aan een draaiend platform. De vormen van het beeld reflecteren het gekleurde licht dat op hem schijnt. Als gevolg, moduleert dit abstracte kunstwerk met spectaculaire gekleurde schaduwen en reflecties op de muren en het plafond de hele ruimte waarin het wordt getoond. De kunstenaar speelt met licht en beweging om ruimte en tijd te moduleren.

Licht-Raum Modulator (1922-1930) replica 1970, afbeelding van Van Abbemuseum
Licht-Raum Modulator (1922-1930) replica 1970, afbeelding van Van Abbemuseum

Nieuwe technologieën

Voor het Glow 2016 festival, wilden de TU/e en het Van Abbemuseum het effect dat het beeld creëert in een afgesloten ruimte van de museumkamer in een buitenlocatie reconstrueren. Maar hoe kun je de complexe interacties tussen het originele werk van Moholy-Nagy en licht simuleren zonder het oppervlak waarop de schaduwen en reflecties worden getoond? Dit is waar de nieuwe technologieën zoals photonica, 3D printing en intelligente LED tiles van Ambianti in beeld komen. De oorspronkelijke sculptuur wordt daarmee op de TU/e campus nagebootst en in een modern digitaal jasje gegoten.

Het originele beeld van “Licht-Raum Modulator” is bij de TU/e VCA onderzoeksgroep (faculteit Electrical Engineering) nauwkeurig gescand. De groep heeft daarna met gebruik van 3D- reconstructie-algoritmen een digitaal 3D-model van het beeld gemaakt. Het model werd als basis gebruikt voor een replica van het oorspronkelijke Moholy-Nagy kunstwerk.

Slimme lichtkubus

Tegelijkertijd is Ambianti volop aan de slag gegaan om een aangepaste versie van de slimme Ambianti Tiles, T2 Glow, te ontwikkelen. Honderd van deze Tiles vormen een doorzichtige intelligente lichtkubus, oftewel de Cube, met een ingebouwde gridcomputer. De 20.000 LED lampjes van de Cube zijn samen met elektronica in doorzichtige polymeer ingekapseld en zijn daardoor extra weerbestending, wat in het natte najaar geen overbodige luxe is. Elke tegel bevat een mini-computer die verbinding met andere tegels mogelijk maakt.

Met behulp van deze technologie vormen meerdere tegels een “grid” computer die veeleisende rekentaken uit kan voeren. Met real-time ray-tracing algoritmen analyseert de Cube het digitale 3D model van “Licht-Raum Modulator” om de bewegingen van het originele kunstwerk te recreëren. De tegels herkennen onafhankelijk elkaars positie en vorm, communiceren met elkaar en passen hun status aan om de bewegingen en de verlichtingspatronen van het originele beeld op de muren van de kubus te projecteren.

De vijver

Ter ondersteuning van de Cube is de dagen voor het festival een 800 kg stalen frame in de vijver naast het Hoofdgebouw van de TU/e geplaatst. Dankzij de plaatsing boven het water wordt het effect van de kubus door reflecties versterkt.

Speciaal voor het Glow project is een aangepaste doorzichtige versie van de Ambianti Tiles ontwikkeld. Behalve de functionele aanpassingen, zijn de tegels volledig waterdicht, om het natte weer van november tegen te kunnen staan.
Speciaal voor het Glow project is een aangepaste doorzichtige versie van de Ambianti Tiles ontwikkeld. Behalve de functionele aanpassingen, zijn de tegels volledig waterdicht, om het natte weer van november tegen te kunnen staan.

Bijzondere samenwerking

De installatie creëert een fascinerende sfeer voor de kijkers, voortbouwend op de oorspronkelijke focus van Moholy-Nagy op combinatie tussen technologie en kunst. Nieuwe technologieën zoals 3D printing, solid-state lighting en gedistribueerde computing geven het geheel een modern jasje.

Diverse partijen werkten samen in dit project: de groep Video Coding and Architectures van Electrical Engineering (onder leiding van hoogleraar Peter de With en universitair docent Egor Bondarev), de projectleider van GLOW Science, Gerrit Kroesen van de TU/e en het Ambianti team. De faculteit Technische Natuurkunde en het Institute for Photonic Integration hebben ook meegedacht over het project.

GLOW ambianti

Over Ambianti

Ambianti is in 2012 in Eindhoven opgericht door een internationaal team van ingenieurs, wetenschappers en deskundigen die dezelfde visie en passie delen: om ambient technologies een onderdeel van het dagelijkse leven te maken. Het bedrijf ontwikkelt slimme high-tech materialen, die digitale innovatie met flexibiliteit van conventionele bouwtechnieken combineren. Ambianti Tiles zijn intelligente LED tegels gebaseerd op gepatenteerde technologie, die een krachtig gedistribueerd computer systeem vormen als ze aan elkaar verbonden worden.

#theCube facts
– Een kolossale transparante grid computer met 20 000 full-color LEDs ;
– Gebruikt een gedistribueerde real-time ray-tracing algoritme om het digitale 3D model van “Licht-Raum Modulator” te analyseren;
– Gebruikt zeer weinig stroom (1500 Watt) dankzij de energiebesparende eigenschappen van LED’s.

De Cube bevat:
– 20 000 full-color LEDs
– 8.6 km of total wiring
– 240 liters polymer compound
– ~37600 solder points
– 800 kg steel frame
– 500 screws
– 1200 bolts
– 3.2 km network wiring
– 4.8 km wiring for the LED controls
– 600 m power supply
– 3000 capacitors
– 2000 resistors
– 100 motherboards

Hoofdfoto: “Photonic modulation of light and space”, een van de kunstwerken die deel uitmaakt van het Glow festival 2016.