John Heijink
Author profile picture

e52’s zoektocht naar een eigen Eindhovense strip verliep, achteraf bezien, uiterst soepel. Eén bezoekje aan stripwinkel Eppo op de Kleine Berg, een jaar geleden, was voldoende. Eigenaar Jos Huddleston Slater wees ons op de serie Kreiss – en klaar waren we. De contactgegevens van tekenaar John Heijink stonden op de cover, dus diezelfde avond nog waren we in gesprek.

Ook John zelf had niet veel tijd nodig: “Mijn eerste gedachte was er direct een van Wow… een strip over Eindhoven! Ik ben zelf in Eindhoven geboren, hoe geweldig zou het zijn om een strip te kunnen maken over mijn eigen stad, voor een publiek van Eindhovenaren? Ik heb 19 jaar in Spanje gewoond en gewerkt, onder meer als striptekenaar. Maar ik had altijd heel veel heimwee, ik houd van Eindhoven dus toen mij gevraagd werd om een gag-strip te maken over Eindoven dacht ik meteen: yes, dat wil ik!”


Op 31 januari geeft John Heijink een lezing over zijn werk. Lees hier meer


 

psv-stadion-poster

John Heijink is qua tekenstijl van vele markten thuis. Zowel in zijn commerciële werk als in zijn eerdere strips bediende hij zich van diverse stijlen. Hoe bepaalde hij zijn keuze voor e52? “Ik was vrij in mijn keuze. Maar omdat gag-strips prima werken met een formule, vond ik dat direct wel de meest voor de hand liggende. Vervolgens ga je nadenken over een bepaalde setting, die telkens kan terugkeren zonder saai te worden. Ik heb gekozen voor een taxi- of buschauffeur die wat ouder en conservatief is en overal commentaar op heeft. De tegenspelers, die elke keer wisselen, dragen dan de onderwerpen aan. De grappen werken het beste als je twee onderwerpen door elkaar gebruikt en ze dan combineert hoewel ze op het eerste oog weinig met elkaar te maken hebben.”

De gekozen stijl voor e52 is dus heel anders dan wat Heijink voor zijn science fiction strips gebruikt. “De scifi-reeks heet Kapitein Kreiss. Het is heel anders getekend. Veel meer realisme. Bovendien is het een langer lopend verhaal, dat een heel album beslaat. De gag strip voor e52 is telkens een afgeronde grap over een halve pagina. Dat werkt veel beter in een krant dan een vervolgstrip.”

Schermafbeelding 2015-02-17 om 19.51.25Hoofdpersoon van de strip “Rondje Eindhoven” is chauffeur Fred Met. Maar wie is Fred eigenlijk? “Fred Met is eerlijk gezegd al een heel oude stripfiguur; hij heeft weleens een gastrol gehad in mijn humorstrip Theo Frot, die gepubliceerd werd in 1989 in het blad Striptuur. Fred is een wat oudere taxichauffeur die weliswaar wat knorrig van inslag is maar voor wie we toch wel enige sympathie gaan voelen.”


Bekijk hier alle 47 op e52 verschenen Fred Mets


 

Heijink heeft het afgelopen jaar laten zien dat de actualiteit in en rond Eindhoven elke week weer voldoende materiaal oplevert voor een nieuwe aflevering van zijn strip. “In Eindhoven gebeurt zoveel, geen enkel probleem.” artwork-lichttoren-Naast Fred Met – waarvan inmiddels 47 afleveringen zijn verschenen – maakte Heijink het afgelopen jaar ook enkele grote platen, die in de kranten van e52 verschenen. Centrale opdracht daarbij was telkens: hoe zou dit onderdeel van de stad er over 50 jaar uitzien? Het resultaat was dan ook meer aan de wereld van kapitein Kreiss gerelateerd dan aan die van Fred Met. De lichttoren, het station en het PSV-stadion kwamen voorbij. Op de plank licht nog een prachtige van het Evoluon.

“Strijp-S is net Berlijn.

Heijink geniet intussen van zijn stad. “Ik ben er verzot op, Eindhoven is mooi van lelijkheid, als je onder het viaduct bij de Media Markt rijdt, dan zie je een oerlelijke industriële schoonheid. En Strijp-S is net Berlijn.”

Station-posterOok vóór Fred Met was Eindhoven al een bron van inspiratie voor Heijink. “Carnaval bijvoorbeeld… ik ga altijd vier dagen feesten en foto’s maken, die ik weer in mijn scifi-reeks verwerk. Het feest heeft iets middeleeuws, zoals de schilderijen van Jeroen Bosch. Ik houd van Eindhoven.”

Eindhoven als stripstad zou nog wel een impuls kunnen gebruiken, zegt Heijink. “Het is helaas geen stripstad, zoals Haarlem dat met festivals en Joost Swarte als boegbeeld is geworden. Maar Eindhoven is geen uitzondering helaas, ik vind dat er in Nederland sowieso veel te weinig aandacht is vor de strip. Een schril contrast met België, waar het beeldverhaal als een negende kunst wordt beschouwd.”

eppo“Als stripliefhebber in Endhoven moet je bij Eppo zijn.”

De oase in het stripvreemde klimaat heet Eppo – de winkel die al sinds de jaren zeventig in het pand op de hoek van de Kleine Berg huist. “Een geweldige zaak, ik kom mijn hele leven al daar en Jos de eigenaar is een goede vriend van me. Eppo is een echte speciaalzaak, je kan er alles bestellen, ook boeken die in Nederland niet te verkrijgen zijn. Als stripliefhebber in Endhoven moet je bij Eppo zijn.”